Spalettáink Innsbruckban

Munkáink | Spaletták

Érkezett hozzánk egy megkeresés Ausztriából, Innsbruck környékéről egy régóta külföldön élő, magyar származású úriembertől. Nemrég vásárolt és éppen felújítás alatt álló alpesi háza nyílászáróit kívánta valamivel védeni és árnyékolni, ezért többféle árajánlatot készítettünk neki zsalugáterekre és spalettákra. Ezek közül számos beszélgetést és tanácsadást követően hagyományos deszka spalettákra esett a választása, így elkezdhettük tervezni utunkat a helyszínre felmérni a nyílászárókat.

Spalettáink Innsbruckban

A felújítás alatt álló ház augusztusban

Augusztus végén tudtunk sort keríteni a kiutazásra és a felmérésre. Ügyfelünk rendkívül készséges volt velünk minden téren, szállást és étkezést biztosított részünkre, mi pedig a helyszínen szakmai tanácsainkkal érvelve vezettük rá őt minden egyes nyílászárónál a lehető legjobb megoldás kiválasztására. Ugyanis több nyílászáró is egymás mellé sorolva lett beépítve, ezek mindig valamilyen kompromisszumot jelentenek a zsalugáterek és spaletták nyithatóságát tekintve. Pláne akkor, amikor nem csak kettő, hanem több széles nyílászáró van közvetlenül egymás mellett, ahogy ennél a háznál is.

Spalettáink Innsbruckban

Sorolt, nagy méretű teraszajtó és széles ablak egymáshoz közel

Miután minden nyílászáró esetében sikerült kiválasztanunk a megfelelő kivitelt, a felületkezeléshez a lazúr színét, megkezdhettük a gyártást. Összesen 31 darab spalettát készítettünk. A szép végeredmény érdekében a munkafolyamatok nagyon sok időt igényelnek, hiszen az általunk készített spalettákon a vasalatokat rögzítő csavarokon kívül az összes többi csavarfejet eltüntetjük. Ez rendkívül aprólékos és jó kézügyességet kívánó munka, és ezáltal időigényes is. Ennek ellenére próbáltunk minél gyorsabban végezni a gyártással, mert ügyfelünk elmondása szerint ott a tengerszint feletti magasság miatt sokkal korábban leesik az első hó, mint idehaza. A képeken is jól látható, hogy a ház az Alpokban fekszik, a táj magával ragadó.

A spaletták festését és felvasalását követően, leegyeztetve az időpontot a felszerelésre, október közepén utaztunk ki két napra, szerencsére még teljesen száraz és napsütéses időben és úton. Ezúttal is teljes ellátásban részesültünk, a spaletták másfél nap alatt felkerültek a nyílászárókra, így harmadnap reggel kipihenten indultunk haza.

Ügyfelünk elmondása szerint a távolság egyáltalán nem volt probléma a megrendelés lebonyolítása alatt, számára fontos volt, hogy magyar származása miatt magyar vállalkozást bízzon meg a munka elvégzésével. Ezúton is köszönjük a nekünk szavazott bizalmat!