Olcsó húsnak…

Egyéb

…még mindig híg a leve. Régi mondás, de a mai napig igaz. Nem mindennapi élményben volt részem az egyik helyszíni felmérés alkalmával. Ügyfelünk az előzetes telefon beszélgetés során említette, hogy vannak spaletták az ablakokon, ebben eddig nincs is semmi meglepő, hiszen sűrűn készítünk régi, elhasználódott zsalugáterek és spaletták helyére újakat. Ebben az esetben viszont nem erről volt szó.

Megérkeztem a helyszínre és az autóból kiszállva furcsállottam, hogy szinte új spalettákat látok az ablakokon. Bemutatkozást követően meg is kérdeztem a felméréshez szükséges eszközök kipakolása közben, még az utcán állva, hogy hová lesznek az új árnyékolók, mire ügyfelünk beljebb invitált és belekezdett a történetébe. Közeledve az épülethez aztán számomra is tisztulni kezdett a kép, még mielőtt hallhattam volna a teljes igazságot.

Ügyfelünk úgy egy évvel korábban ajánlatot kért tőlünk nyaraló épületének négy ablakára készítendő spalettákra. Az ajánlat végösszegét kissé magasnak tartotta, ezért máshonnan is bekért ajánlatokat. Végül úgy döntött, hogy egy referenciákkal ugyan nem rendelkező, de a mi ajánlatunknál jelentősen kedvezőbbet kínáló, környékbeli asztalost bíz meg a spaletták elkészítésével. Mint nekem személyesen bevallotta: utólag már belátja, nem kellett volna.

A spaletták nagyjából fél évvel ezelőtt elkészültek és a beépítésük is megtörtént az új műanyag ablakok elé. Hozzá kell tenni, hogy ügyfelünk nem volt jelen a beépítésnél, így a kész művet csak hetekkel később tudta megtekinteni. Ekkor jött számára a döbbenet. Számomra pedig akkor, amikor én is megláttam ezeket a spalettákat. Mi tényleg sok mindent látunk, számos “egyedi” megoldással találkozunk munkáink során, de ilyen minőségű, új gyártású árnyékolókhoz még nem volt szerencsénk.

Mivel találkoztam?

Így-úgy meggyalult csomós, repedezett luc fenyő lécekből és lambériából összeállított táblákkal bármiféle csiszolás nélkül, egy soron, ecsettel vékony lazúrral befestve. Ennek hatására természetesen csiszolópapír struktúrájú felület keletkezett, helyenként szőrös részekkel. Emellett szinte már említést sem érdemel, hogy a lécek élei sem lettek elvéve fózolással vagy lekerekítéssel, a tapintás érzetén ez már úgysem rontott. Az alkalmazott zárszerkezetet mi már úgy 20 éve nem használjuk gyenge minősége és megbízhatatlansága miatt, az olcsósága végett persze ide ezek kerültek. Az ecsettel történt festésből sem jutott mindenhova, a keretek belső része sok helyen festetlenül maradt. Az már csak hab a tortán vagy nevezhetjük a termékek egyediségének is, hogy ahány szárny, annyi féle tulipán kivágás került beléjük. Két egyformát nehéz lenne találni köztük. Kitámasztók, melyek rögzítenék a nyitott szárnyakat, hogy ne csapkodja azokat a szél? Minek azt? A kivetőpántokat sem sikerült megfelelően méretezni, hiszen a kiskereskedelemben csak ez az egy féle kapható, így a szárnyak jócskán túlnyílnak a falsíkon.

Végül mindezek láttán, valamint az utcában néhány házzal arrébb, egy évvel korábban elkészült munkánkat személyesen megtekintve döntött úgy ügyfelünk, hogy mégis hozzánk fordul és új árnyékolókat csináltat a fél éve felszereltek helyett. Nem lett volna képes ugyanis elnézni és használni a szépen felújított nyaraló épületben pihenve ezeket az oda nem méltó spalettákat. A történet elmesélése során elismerte, hogy a jelenlegi spalettákért fizetett összeg kidobott pénz volt az ablakon és már elsőre is bennünket kellett volna választania. Látja ugyanis a különbséget, hogy miért kerül nálunk többe az, amit nyújtunk nem csak neki, hanem bármelyik ügyfelünknek.

Ez a bejegyzés ügyfelünk határozott hozzájárulásával és beleegyezésével született meg, természetesen az illetékesek megnevezése nélkül, hiszen nem az a célunk, hogy bárkit lejárassunk. Mindössze szeretnénk megmutatni a különbséget a minőségi és a kontár munka között.

Jöjjenek végül a helyszínen készített fotók, hiszen néhány kép többet mond ezer szónál.

A Te árnyékolóid ne kontároktól legyenek!