Felületkezelés

A hosszú élettartam titka

A fából készült termékek, főként a kültéren használt darabok élettartama elsősorban a megfelelő minőségű felületkezelésen múlik. A zsalugáterek és spaletták folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak: a napsugárzás, a csapadék minden formája, a levegő páratartalmának és hőmérsékletének változása mind hatással vannak rájuk. Ezekkel a hatásokkal szemben képez elsődleges védelmi vonalat az árnyékolók felületére felvitt lazúrréteg. Napjainkban már rendelkezésre állnak olyan felületkezelő anyagok, melyek használatával, valamint a festett felületek rendszeres ápolásával hosszú távra lehet tervezni a zsalugáterek és spaletták élettartamát. Más faipari gyártókhoz hasonlóan mi is a Milesi Hydrocrom vízbázisú felületkezelő anyagok mellett tettük le a voksunkat változatos, élénk színei, jó minősége és környezetbarát összetétele miatt.

A zsalugáterek és spaletták hosszú élettartama azonban nem a felületkezelő anyag kiválasztásánál kezdődik. A festendő fa felületet megfelelően elő kell készíteni, a gyártás során figyelembe véve azokat az előírásokat, amelyektől a felületkezelés tartós lesz. Ilyen például gyártáskor a faanyag nedvességtartalma vagy a szélek kialakítása úgy, hogy sehol ne legyenek élek, sarkok, melyeken megtörne a festékréteg. A felületnek csiszoltnak, tisztának és pormentesnek kell lennie, hogy az első lazúrréteg kellőképpen beszívódhasson a fa rostjai közé. Ha ezek közül bármi, akár csak egy dolog hiányzik vagy nem teljesül, akkor a felületkezelés nagy valószínűséggel nem lesz tartós. A Péterzsalu gyártású zsalugáterek és spaletták mindegyike megfelelően elő van készítve a gyártási folyamat során a tartós, jó és szép felületkezeléshez.

A felületkezelés során elsődleges szempontként kezeljük a tartósságot függetlenül attól, hogy a megrendelői igényekhez igazodva éppen melyik eljárást alkalmazzuk. A felületkezelés minden esetben több lazúr réteg gépi technológiával történő felhordását jelenti, a gyártó előírása szerinti vastagságban. Az eltérő felületkezelési eljárások végeredményében csupán a felület tapintásában, simaságában van különbség annak függvényében, hogy melyik folyamatot választotta. A felhasznált anyagok mindegyik eljárás során megegyeznek, a tartósságot nem befolyásolják, abban a zsalugáterek és spaletták későbbi, rendszeres felületápolásának van a legnagyobb szerepe.

Vastaglazúros felületkezelés

A Milesi Hydrocrom vastaglazúros felületkezelés több, egymástól különböző lazúrból és felületkezelési eljárástól függően többszöri csiszolásból áll. A legsimább, bútor minőségű végső felületet eredményező folyamat első lépéseként a festendő felületet szállekötő anyaggal benedvesítjük, hogy a fa rostjai annak hatására megduzzadjanak és kitüremkedjenek. Száradás után a felületet megcsiszoljuk, majd portalanítást követően felvisszük az első lazúr réteget, mely a pácon túl gombaölő szert is tartalmaz,  mélyen beivódik a fa rostjai közé és ez a réteg felel leginkább a végleges színért.

Miután az első lazúr réteg megszáradt, második rétegként egy színtelen felületkiegyenlítő és -töltő réteg kerül felhordásra szintén gépi technológiával. A töltő réteg száradását követően finoman megcsiszoljuk a felületet, hogy a legutolsó réteg megfelelő tapadását biztosítsuk. Ez után kerül fel a harmadik legkülső, UV-sugárzás- és időjárásálló vastag fedő réteg, amely védeni fogja az árnyékolót hosszú éveken keresztül, valamint kis mértékben a végleges színre is hatással van. Száradás után a vastaglazúros felületkezelés elkészült, a zsalugáterek és spaletták hosszú élettartama érdekében azonban a felületüket rendszeres időközönként ápolni kell.

Az ápolás azonban nem átfestést jelent, ami nagy előny az Ön részére. Ahhoz, hogy árnyékolója sokáig ellenálljon az időjárás viszontagságainak és színe is élénk maradjon elegendő évente egy vagy két alkalommal áttörölni a felületét egy ápoló szerrel átitatott puha ronggyal. Ez az ápolás rendre megújítja a legkülső időjárásálló réteget, betömíti a felületen keletkezett mikroszkopikus repedéseket és újra élénk színt biztosít árnyékolójának. Ez a gondoskodás igazán nem nagy erőfeszítés annak érdekében, hogy hosszú éveken át gond nélkül használhassa zsalugátereit vagy spalettáit és élvezhesse azok áldásos hatását. A vastaglazúros felületkezeléshez elérhető színskálákat megtekintheti a gyártó honlapján az alábbi linkekre kattintva:

Kültéri színminták

A gyári felületkezelés előnyei

A házilag, utólagosan elvégzett felületkezelés rendkívül aprólékos, kézügyességet- és időt igénylő munka, emellett a végeredmény szinte biztos, hogy soha nem lesz olyan minőségű, mint a gyárilag, gépi technológiával elvégzett felületkezelés. A felületkezelést a vasalatok felszerelése előtt végezzük, ezért a lazúrrétegek mindenhol egyenletesen fedik a felületet, sehol sem szakad meg a védelem és a vasalatok sem lesznek festékesek. A nagynyomású szórópisztolyos eljárásnak köszönhetően a lazúr minden apró résbe eljut, sehol nem marad festetlen felület. És végül, de nem utolsó sorban Ön megkíméli magát az ecsettel való utólagos festés macerás, aprólékos, koszos munkájától.

Tekintse meg elkészült munkáink sokszínűségét, győződjön meg saját szemével zsalugátereink és spalettáink kiváló minőségű felületkezeléséről!