fbpx
Mi adunk ragyogó szemeket és mosolygós arcot otthonához

Partnerek a megújulásban

Nemrég készültünk el egy újabb, teljesen egyedi megoldásokat igénylő megrendeléssel, melynek keretén belül a körmendi Batthyány-Strattmann kastély részét képező egykori lovarda épülete is megújult. A mi feladatunk csupán egy kis szelete volt a teljes felújítási folyamatnak, az épületen lévő régi zsalugáterek helyére készítettünk újakat, ráadásul csak a zsalugáterek legyártását végeztük, a felületkezelést és a felszerelést már nem.

A megkeresés az egyedi zsalugáterekkel kapcsolatban még tavaly év végén érkezett egy partnerünktől, aki a kastély nyílászáróinak cseréjét nyerte el pályázati úton. Az első körben megadott árajánlatunk kedvező volt partnerünk számára, ezért gyakorlatilag már ekkor eldőlt, hogy bennünket bíznak meg az új zsalugáterek elkészítésével. Maga a gyártás azonban csak idén január végén kezdődhetett meg amiatt, hogy rengeteg részletet kellett egyeztetnünk partnerünkön keresztül a műemlékvédelmi szakhatósággal.

A Batthyány-Strattmann kastély egykori lovarda épülete Körmenden - Forrás: Google Maps
A Batthyány-Strattmann kastély egykori lovarda épülete Körmenden – Forrás: Google Maps

Összesen 12 darab zsalugátert készítettünk. Ebből 9 darab nagy méretű, 196cm széles és 307cm magas, félköríves tetejű, fix lamellás zsalugáter volt, valamint 3 darab olyan, amely csak a felső félkörívből állt. A nagy méretek miatt természetesen erősített szerkezeteket gyártottunk, széles és vastag lamellákat, mindezt azonban a kiírásban szereplő kötöttségek figyelembe vétele mellett.

Zsalugáter méretek
Zsalugáter méretek

Szigorúan meg volt határozva a zsalugáterek keretének, szárnyának és lamelláinak keresztmetszeti mérete, valamint formai kialakítása is. Ezek természetesen gyökeresen eltértek az általunk használatos méretektől, de áttekintve a kiírást, nem láttuk akadályát annak, hogy létre tudjuk hozni a régi zsalugáterek meghatározott megjelenésével megegyező új darabokat. Mi szakmailag már több dolgot is másképp csinálunk, mint amilyen megoldások ezeken a régi zsalugátereken voltak, most azonban ezek nem számítottak, hiszen ragaszkodni kellett a stílus megőrzésére.

Zsalugáter méretek
Zsalugáter méretek

Ilyen volt például a lamellák élének lépcsőzetes kialakítása, mely több éles sarkot tartalmaz, ami hosszú távon nem kedvez a festékréteg folytonosságának. Külön kérés volt, hogy a lamellák a szárnyak külső oldalán lógjanak túl a szárnyak síkján, ahogy régen is, valamint a lamellák között szokatlanul nagy résekre volt igény amiatt, hogy a szárnyak több helyen gépészetet takarnak, amelyeknek megfelelő szellőzésre van szükségük. A szárnyakra szerelt pántok formája is kötött volt és ebben a stílusban csak egyfajta, bevéshető pántot lehet találni, ami manapság már szintén nem használatos.

Lamella profil és méretek
Lamella profil és méretek

A gyártásra egy hónapunk volt, ezen belül el is készült a 12 darab zsalugáter. Ezt követően leszállítottuk az árnyékolókat partnerünkhöz, aki gondoskodik a felületkezelésről, valamint a helyszíni felszerelésről is. Itt azonban még nem tartunk, ezért az új zsalugáterekről fotót csak a későbbiekben fogunk tudni bemutatni. Mi magunk is kíváncsiak vagyunk a megújult épületre, ezért már alig várjuk, hogy elkészüljön és megnézhessük azt, aminek részesei lehettünk.