GY.I.K.

Gyakran ismételt kérdések

Miből készülnek a zsalugáterek és spaletták?

A Péterzsalu típusú zsalugáterek és spaletták többszörösen válogatott, hossztoldás mentes borovi fenyő alapanyagból készülnek csomómentes kivitelben. Más fafajból, műanyagból vagy alumíniumból nem gyártunk árnyékolókat.

Mi a különbség a zsalugáterek és spaletták között?

Mindkét árnyékoló típus kültéri használatra készül, hogy a napsugaraknak már a nyílászárók üvegfelülete előtt útját állják. A zsalugáter szárnyak lamellás szerkezetűek, melyek rései között a levegő áramolhat és szűrt napfény is bejut rajtuk keresztül, míg a spaletta szárnyak (minta kivágás nélkül) teljesen tömörek, fényt és levegőt nem engednek át.

Számít, hogy miből készültek a nyílászáróim?

Nem, a Péterzsalu típusú zsalugáterek és spaletták utólag is bármilyen nyílászáróra felszerelhetők, rögzítésük ugyanis általában nem a nyílászáróhoz történik. Emiatt nincs jelentősége, hogy a nyílászárók fából, műanyagból vagy alumíniumból készültek-e.

Hogyan alakulnak az árak, melyik a legolcsóbb árnyékoló típus?

Ez természetesen függ az adott árnyékoló felszereltségétől: a rá szerelt vasalatoktól, szúnyoghálótól vagy a felületkezelésétől, de általánosságban elmondható, hogy a legolcsóbb árnyékoló típus a fix lamellás zsalugáter, ezt követi a hagyományos deszka spaletta, majd a mozgatható lamellás zsalugáter, végül a betétes spaletta. A sokféle lehetséges felszereltségből adódóan nem lehet fix négyzetméterárat adni egyik típusra sem, ezért minden esetben érdemes árajánlatot kérni az Ön elképzelésére. Az árajánlatot természetesen több típusra is szívesen elkészítjük.

Vállalnak munkát nagyobb távolságban is?

Igen, a legtöbb esetben teljes körű kivitelezést végzünk, ilyenkor mi megyünk a házhoz, tehát az ország egész területén vállalunk felszerelést. Sőt, volt már alkalom arra is, hogy árnyékolókat szereljünk fel a környező országokban, például Romániában Aradon és Ausztriában Innsbruckban.

Mikor érdemes beépíteni az árnyékolókat?

Mivel a zsalugáterek és spaletták a nyílászárók típusától függetlenül utólag is beépíthetők azt javasoljuk, hogy felszerelésükre akkor kerüljön sor, ha minden külső vakolási-, hőszigetelési- és színezési munkálat elkészült a házon és a nyílászárók is a helyükön vannak. Ekkor már nem változnak a külső körülmények, így biztonsággal lehet méretet venni és a gyártást az alapján elvégezni.

Kijönnek a helyszínre méreteket venni?

Igen, előtte azonban küldünk egy előzetes árajánlatot írásban többféle kivitelre és felszereltségre is. Ehhez Önnek csupán a nyílászárók darabszámát és hozzávetőleges méretét kell megadnia egy árajánlatkérésben.

Csak teljes körű kivitelezést vállalnak?

Nem. Ha Ön úgy szeretné, a zsalugátereket vagy spalettákat gyári felületkezelés nélkül is legyártjuk sőt, akár a felszerelésüket is elvégezheti Ön. Ilyenkor azonban a gyártási méretek megadása is az Ön vagy megbízottja feladata, melyek alapján mi legyártjuk az árnyékolókat a megadott pontos méretre. A méretvétel, valamint a házilagos felületkezelés folyamatában segítséggel és tanácsokkal is szívesen ellátjuk.

Mit tartalmaz a teljes körű kivitelezés?

Előzetes árajánlatunkat követően, kollégánk az előre megbeszélt időpontban felkeresi Önt a helyszínen és elvégzi a nyílászárók felmérését. Eközben mintadarabokon bemutatja az árnyékolók, szúnyoghálók és vasalatok működését, színkártyák alapján Ön kiválasztja a felületkezeléshez megfelelő színt és megbeszélnek minden technikai részletet. A rögzített adatok alapján történő gyártás, felületkezelés és összeszerelés végeztével egy előre megadott időpontban elvégezzük az új árnyékolók és kitámasztók felszerelését, majd ezután átadjuk az elkészült munkát. Miután Ön kipróbálta az új árnyékolók kezelését, tájékoztatjuk a későbbi ápolási és karbantartási tudnivalókról is.

Mit tartalmaz a Liliom felszereltség?

Az általunk legjobbnak tartott felszereltségű zsalugáterek és spaletták több, mint 20 éven át gyűjtött tapasztalataink alapján, valóban kiváló, prémium kivitelben készülnek. Az árnyékolók három rétegű, bútor minőségű és simaságú gyári felületkezeléssel, saját fejlesztésű, erős és strapabíró, Rózsa típusú vasalatokkal, a megfelelő mértékű kivetés és rögzíthetőség érdekében kiemelő kerettel készülnek igény szerint mobil szúnyoghálóval egybeépítve. A helyszíni felmérésről és a felszerelésről is mi gondoskodunk, tehát Ön teljes körű szolgáltatást kap. Ráadásul az árnyékolókra vállalt 5 év általános garancia a letelte után is megújítható, ha bennünket bíz meg az évente szükséges felületfelújítási munkálatokkal.

Mit jelent a Nárcisz felszereltség?

A Nárcisz felszereltségű zsalugáterek és spaletták remek kompromisszumot jelentenek, mert kedvező ár mellett mégis teljes körű kivitelezéssel elérhetők készre szerelve és felületkezelve. Kedvező áruk ellenére a rájuk szerelt alap szintű vasalatok megbízhatóan működtethetők, felületkezelésük tartóssága pedig megegyezik a magasabb felszereltségű árnyékolók festésével.

Mit tartalmaz a Muskátli felszereltség?

Ez a legegyszerűbb, legkevesebb kiegészítő szolgáltatást tartalmazó felszereltség kifejezetten barkácsoló kedvű, kézügyességgel megáldott megrendelőknek. Az alapanyag, a termék ugyanaz, de a zsalugáterek és spaletták natúr, kezeletlen felülettel készülnek, felszerelésük előtt tehát mindenképp le kell festeni őket. Az árnyékoló szárnyakat egy önhordó keretre szereljük alap szintű vasalatokkal, így felszerelésük a nyílászáróra rendkívül egyszerű, azt követően pedig azonnal használatba lehet venni őket.

Mennyire tartós a felületkezelés?

A vastaglazúros felületkezelés tartóssága nem függ attól, hogy az kettő vagy három rétegben készült, ez mindössze a végső felület simaságát befolyásolja. A felületvédelem tartóssága a rendszeres ápoláson múlik (nem átfestés), amellyel megelőzhető a felület folytonosságának sérülése. A vastaglazúrral felületkezelt zsalugátereket és spalettákat nem szükséges átfesteni, felületüket elegendő évente 1 alkalommal áttörölni egy kimondottan erre a célra szolgáló felületápoló anyaggal, amely évről évre megújítja a külső, időjárásálló réteget. A vékonylazúrral felületkezelt zsalugátereket és spalettákat azonban 2-3 évente újra kell festeni egy rétegben, pótolva a lekopott lazúr réteget, így garantálható a hosszú élettartamuk.

Szeretnék szúnyoghálót is, lehet?

Igen, a zsalugátereket és spalettákat egyaránt tudjuk mobil szúnyoghálóval együtt gyártani, mely az árnyékoló és a nyílászáró között kap helyet a kiemelő keretben. Az ablakokhoz függőlegesen lehúzható rolós szúnyoghálót, az ajtókhoz vízszintesen elhúzható pliszé szúnyoghálót tudunk készíteni. A szúnyoghálók látszó, keret alkatrészei fehér vagy sötétbarna színűek lehetnek, de egyedi igény esetén, felár ellenében RAL színskála szerint lehet színezni is azokat.